La Diada de Sant Jordi és un dels dies més significatius de casa nostra: tots els carrers plens de persones amb roses vermelles a les mans i les seves mirades interessades en els llibres que farceixen les paradetes.
L’origen d’aquesta festa es perd en els temps; sembla que a finals d’abril, els nostres avantpassats, celebraven unes festes en honor a la deessa Flora.
Ella, la deessa de les flors, dels prats, dels boscos i dels jardins, estava enamorada del déu Zèfir i la història del seu amor inspirava composicions poètiques que es llegien en els anomenats Jocs Florals on les donzelles eren coronades amb roses i flors.
A la nit, a la llum de les torxes, es premiaven les millors composicions poètiques sobre el triomf de la primavera i de l’amor. Així és com es van unir les roses amb la literatura!
Aquesta celebració ha resistit el pas dels anys, s’ha estès a tota la població i, especialment, per les escoles.
Als centres escolars, el Dia de Sant Jordi s’hi celebren activitats literàries, s’hi fan punts de llibre, s’hi juga amb els dracs i s’hi veuen roses, moltes roses.
![]() |
Punts de llibre |
Al voltant d’aquesta Diada, es planifiquen activitats plàstiques pensades per a fer roses amb diversos materials: Les roses de Sant Jordi.
Avui, us presento algunes roses de Sant Jordi, que he fet al llarg dels anys de docència, perquè trieu quina s’adapta millor a les habilitats dels infants de la vostra aula.
Les capacitatsque potencia aquesta activitat plàstica són:
1. Aprendre a ser i actuar de forma cada vegada més autònoma.
2. Aprendre a pensar i a comunicar
3. Aprendre a descobrir i tenir iniciativa
4. Aprendre a conviure i habitar el món.
Els objectiusa assolir seran:
· Conèixer la Llegenda de Sant Jordi i els seus personatges.
· Treballar tècniques plàstiques.
· Desenvolupar habilitats motrius.
· Estimular aspectes sensorials i afectius.
Roses senzillespels més petits
Les habilitats motrius dels infants més petits d’Educació Infantil estan en ple procés de desenvolupament. Per aquest motiu, haureu de pensar en activitats plàstiques d’estampació, de pintura de dits, d’arrugar paper... que no impliquin massa precisió.
Us proposo de fer una rosa estampant la mà de cada infant en un full de paper gruixut i blanc.
Aquesta activitat, per les seves característiques, l’heu de fer de forma relaxada i sense presses. Aprofitant cada instant per gaudir i crear vincles afectius amb els infants mentre la feu i quan els renteu les mans jugueu amb l’aigua tenyida de pintura i les sensacions que provoca.
Per començar, pinteu als infants els dits i el palmell amb un pinzell de pintura vermella. És un moment excepcional per gaudir de l’experiència sensorial que les pessigolles fan en passar-lo pel palmell i de la sensació que provoca la fredor de la pintura. Podeu fer-ho amb la cantarella “ralet, ralet, pica dineret!”, els encanta.
Després, amb cura, premeu la mà pintada sobre el paper per deixar-hi l’empremta. Quan s’hagi assecat retalleu-la pel contorn i enganxeu-hi un pal de gelat on hi podeu posar una fulla verda.
A l’hora de programar l’activitat penseu fer-ho algunes setmanes abans de la Diada de Sant Jordi; ja que, haureu de dedicar temps a retallar-les, confegir-les, embolicar-les... i, abans de portar-la a casa, posar-hi una goteta d’essència de rosa per poder-la olorar.
Roses de paper, de plastilina i altres materials pels més grans.
Les habilitats motrius dels infants dels últims cursos del Segon Cicle d’Educació Infantil, en estar més desenvolupades, permeten que es puguin programar activitats més complexes.
Per aquest cicle us proposo una rosa feta amb diversos materials, una tècnica de pintura poc habitual i un xic de fantasia:
- Envàs d’esprai amb pintura vermella barrejada amb força vernís o una mica de la màgica “sang de drac”
- Pintura de color verd i pinzells
- Ouera de cartró i bastonet de broqueta
- Niu de pasta (fettuccine)
- Plastilina verda
- Cola blanca
- Tira de paper de seda verd o cinta
- Safates de porexpan
Expliqueu la Llegenda de Sant Jordi fent èmfasi en el final on les gotes de sang del drac es converteixen en roses i amb to de complicitat mostreu l’envàs màgic de “sang de drac”. Aleshores ensenyeu la rosa de mostra i expliqueu que cada infant en farà una amb aquesta pintura màgica.
Com que tindreu un o dos envasos d’esprai haureu de planificar una activitat diferent pel grup o pintar el calze i la tija de color verd mentre, per parelles, fan la rosa.
Per fer el calze, amb el cartró de l’ouera i la tija, amb el bastonet, primer s’han de pintar utilitzant la pintura verda.
Per fer la rosa, demaneu als infants que, en un racó de la safata i amb retolador, hi posin el seu nom.
Poseu sobre la safata el niu de pasta i feu que el pintin utilitzant l’esprai de pintura vermella barrejada amb vernís. Deixeu-ho assecar.
Com us explico en el següent vídeo, munteu la rosa de Sant Jordi, clavant el bastonet a una boleta de plastilina i després a la base encolada de l’ouera.
Encoleu la base del niu de pasta i enganxeu-lo a l’ouera de cartró. Per finalitzar, lligueu la fulla de paper de seda a la tija i poseu-hi unes gotetes d’essència de rosa.
I ara sí, regaleu per Sant Jordi: la rosa!
Notes des de l’experiència:
* L’envàs d’esprai més econòmic es pot trobar en els “basars orientals”.
* És important fer primer una rosa per comprovar en assecar-se que la barreja de la pintura amb el vernís passa bé per l'esprai i endureix prou la pasta.
* Si els infants en pintar amb l’esprai la pasta es deixen racons, deixeu que amb cura els pintin utilitzant un pinzell tou.
* En quedar la safata molt plena de pintura es poden posar els nius de pasta sobre plàstic per deixar-los assecar. No ho feu sobre paper; ja que poden quedar-hi residus enganxats.