Sempre m’ha agradat molt estendre la roba, segurament perquè és una activitat que faig a l’aire lliure, on puc notar el sol a la pell i sentir aquella olor de la roba neta que m’evoca la infantesa.
Quan encara no arribava a l’estenedor, acompanyava l’àvia al terrat a estendre la roba i ella, amb solemnitat, donant-me el cistellet de vímet, m’atorgava el càrrec de “repartidora” de les agulles d’estendre. També, entre llençols al vent, em va explicar la raó d’aquell nom:
“Fa molts anys, la roba molla s’estenia pels arbres, prop del safareig del poble. Quan es van començar a posar les cordes per fer-ho, s’utilitzaven agulles de cap perquè la roba no caigués a terra. En arribar les pinces de fusta, el costum va fer que es seguissin anomenat agulles: Les agulles d’estendre la roba”.
Aquells dies, el meu càrrec de “repartidora”, em concedia el privilegi de poder escollir quins materials (plàstic o fusta) i quins colors pinçarien les tovalles o les camises. Jugava a fer combinacions i aquestes van ser les meves primeres sèries matemàtiques.
Imagino que per aquest motiu, les agulles d’estendre la roba les he valorat sempre com un recurs excepcional per a l’Educació Infantil.
La força que cal fer per obrir-les, els moviments precisos dels dits que ajuden a exercitar la pinça i la coordinació òculo-manual en col·locar-les, les fan un material ideal per al desenvolupament de la psicomotricitat fina. A més, també, ens poden ser molt útils per a realitzar altres activitats en les diverses àrees.
Alguns dels Objectius a assolir amb les activitats que es proposen seran :
Les Capacitats que es desenvolupen són:
1. Aprendre a ser i actuar de forma cada vegada més autònoma.
2. Aprendre a pensar i a comunicar:
· Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques.
3. Aprendre a descobrir i tenir iniciativa:
· Observar i explorar l'entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte.
Alguns dels Objectius a assolir amb les activitats que es proposen seran :
· Desenvolupar la motricitat fina i la coordinació òculo-manual .
· Iniciar-se en el treball dels criteris matemàtics (classificacions i sèries).
· Saber la sèrie numèrica i reconèixer la grafia dels nombres treballats .
· Gaudir de les activitats d'experimentació i del treball amb les agulles d'estendre la roba.
Proposta d'activitats:
Proposta d'activitats:
El dia que presenteu als infants les agulles d'estendre, és millor deixar que sigui una sessió d’experimentació i descobriment: deixeu que desmuntin les pinces, que observin els diferents elements que les formen, que les muntin de nou per estendre en els fils penjats a la classe, que les dibuixin, que les ressegueixin, que en facin camins per terra, que n’inventin jocs...
Les agulles d'estendre la roba són un recurs molt interessant a l'hora de dissenyar algunes de les activitats del llenguatge matemàtic.
Classificacions:
Les agulles d'estendre la roba són un recurs molt interessant a l'hora de dissenyar algunes de les activitats del llenguatge matemàtic.
Classificacions:
Poseu, a l’abast dels infants, agulles d’estendre de materials, mides, formes i colors diferents. Demaneu que, els nens i les nenes, verbalitzin els diferents criteris de classificació que seguiran a l’hora de triar-les. Les primeres vegades, els criteris els pot proposar el mestre o la mestra.
![]() |
Classificació per materials: fusta o plàstic. |
Sèries:
A P3, el material on han de fer la sèrie és millor que sigui rígid (safata, regla, base d’ampolla de plàstic, etc.).
El criteri de la sèrie, en les primeres sessions, és millor que el proposi el mestre o la mestra i que sempre es tingui un suport visual com a model.
![]() |
Models per a fer sèries. |
A P4 i P5 es poden usar materials més flexibles com la cartolina i el criteri de la sèrie també el poden proposar els infants verbalment: ”jo faré verd, rosa, groc i blau”. També poden pintar primer el criteri de la sèrie, en una quadrícula o amb gomets, per tenir-ho com a referent mentre la fan.
Si es considera oportú, quan ja s’ha fet la sèrie amb les agulles d’estendre, es pot passar a la representació en el paper pintant-la en una quadrícula o enganxant gomets sense model.
Finalitzada l’activitat, els nens i nenes, amb la càmera digital poden fer fotografies per, una vegada impreses, fer-les servir de models per a intercanviar en altres ocasions posteriors.
![]() |
Fotografia dels diversos suports per a les sèries. |
Numeració:
Una vegada classificades les agulles d’estendre, podeu demanar que, els nens i nenes, les comptin i, així, aniran memoritzant la sèrie numèrica. Per seguir treballant-la es poden estendre, en un cordill, els cartronets dels números ordenant-los de major a menor o a l’inrevés, trobar el nombre que hi falta, etc.
![]() |
Clica i veuràs les activitats d'ordenació de nombres. |
Per treballar la relació entre la grafia del nombre i el concepte de quantitat que aquest representa, podeu preparar uns números de cartolina amb referents o sense i plastificar-los on hi posaran les agulles d’estendre corresponents.
![]() |
Número 5 amb referents per poder comptar. |
Una altra possibilitat és, en un cercle dividit en sectors on s’hi han enganxat gomets o altres dibuixos i anar-hi relacionant l’agulla d’estendre amb el nombre corresponent.
Segueixo treballant en "Agulles d'estendre: un bon recurs" (setembre, 2012). Properament, us presentaré algunes activitats que, amb aquest recurs, es poden programar pel llenguatge oral i el llenguatge plàstic a l'Educació Infantil.