Quantcast
Channel: Fer de Mestres
Viewing all articles
Browse latest Browse all 135

COMENCEM AMB MÚSICA!

$
0
0
Fa uns mesos, vaig llegir el següent comentari a la xarxa:
“Sóc mestra d'infantil i estic amb un grup de 27 alumnes de P5. Bufffffff, estic una mica desesperada, ja no sé què fer amb ells. Em passo tot el dia cridant i sembla que  passen de mi. No em deixen iniciar les activitats, no escolten i després he d'anar explicant-t'ho mil vegades.....acabo esgotada!”
Aquest comentari, em va recordar quan el mateix neguit, compartit entre més mestres, ens va fer dedicar algunes de les reunions programades pel cicle d’Educació Infantil.
Calia reflexionar per trobar estratègies que afavorissin l’atenció i tècniques que facilitessin la millora del clima de l’aula; donat que els nens i nenes cada vegada mostren més excitació i impaciència.
Les presses en llevar-se i haver de córrer per arribar a l’escola,  la manca de límits, la quantitat d’estímuls estressants en què es veuen immersos els nostres infants i altres situacions personals relacionades amb aspectes emocionals, creen una dinàmica escolar, cada vegada més, difícil de gestionar a les aules.
Per començar amb tranquil·litat la jornada escolar, vam pensar que era important crear un espai de calma i potenciar els recursos disponibles, materials i personals, de les classes.
Va ser la mestra Especialista de Música qui ens va suggerir que la música, a l’escola, a més d’oferir-nos els continguts de l’àrea i crear l’ambient de gresca a les festes; també ens podia ajudar a recuperar la tranquil·litat a l'aula.
La seva experiència, va ser clau per decidir un ritual d’entrada a l’aula i per trobar les músiques adients per realitzar-lo.
Després d’uns anys, l’experiència es va valorar molt positivament i s’ha sistematitzat i consolidat a totes les aules de l’escola.
Objectius:
·        Millorar l’atenció i el silenci a l’aula.
·        Crear un ambient de calma.
·        Ajudar a desenvolupar la contenció emocional dels infants.
La música:
Per crear un ambient tranquil, es pot utilitzar qualsevol música que no tingui massa contrastos sonors ni canvis de tempo gaire bruscos.
Si es vol utilitzar música clàssica, és millor escollir  fragments lents i tranquils de compositors tan coneguts com Bach, Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert, Vivaldi... Qualsevol moviment en tempo lento, adàgio, grave o, fins hi tot, andante d’algunes de les seves simfonies poden ser vàlids, Debussy i alguns dels seus preludis, Grieg i la seva obra Peer Gynt, ...
El so de l’aigua o altres elements naturals que es poden trobar en discs de relaxació, també seran molt adequats. 
Com fer-ho?
El dia abans d’iniciar l’experiència, en rotllana, anticipeu la dinàmica de l’activitat. Es pot explicar i després assajar-la per obrir un torn paraules i resoldre dubtes.
Abans no arribin els infants a la classe, poseu en el reproductor de cd’s, sempre amb el volum baix, una música que convidi a ser escoltada en silenci.
Rebeu, els nens i nenes, amb un to de veu suau i tranquil mentre els convideu a realitzar les rutines d’ordre i autonomia personal: penjar motxilles, treure jaquetes, etc. Finalment, seuen a la rotllana. Amb l’escolta i la mirada els portareu cap a un ambient relaxat i de silenci.
Quan tothom ja seu a la rotllana, apagueu la música i, després de donar la benvinguda, comenceu l'activitat programada.
A Cicle Inicial, com que no fan rotllana, a mida que van deixant jaquetes i motxilles, mentre esperen l’inici de l’activitat,  van pintant una mandala que servirà per fer treballs plàstics.
En el cas dels alumnes més grans, Cicle Mitjà i Cicle Superior, van preparant els estris necessaris que hauran de fer servir per començar la tasca escolar. És en aquest moment, quan han d’anar-se preparant mentalment, amb l’ajuda de l’escolta musical , per a l’aprenentatge.
En tornar del pati, per tranquil·litzar-nos abans d'iniciar la feina, també es troben que sona la música a l’aula.
El resultat: fantàstic!
Si voleu avaluar el grau d’assoliment dels objectius proposats, podeu fer l’observació inicial i final, emplenant la següent graella:
Des de l’experiència:
·        Per assolir els objectius cal ser sistemàtic i rigorós en fer-ho.
·       Les primeres setmanes és possible que, els nens i nenes, vulguin transgredir les normes. No us desanimeu!
·      Si esteu a Primària, tingueu sempre fotocòpies de mandales per si algun infant en necessita.
·   Per fer la graella d’avaluació, on hi podeu afegir ítems,demaneu que també observi i anoti la persona de reforç.
·    En el grup pot haver-hi un infant sord o amb problemes d’audició. Aquests nens i nenes, no escoltaran la música però, per imitació, s’encomanaran de l’ambient de calma.

Gràcies a la Núria i a la Clara, mestres especialistes de música, per les seves aportacions.

Per saber-ne més:
Música de fons: Fragment de Peer Gynt de Grieg.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 135

Trending Articles