Veure’m entre fogons i cassoles és molt habitual. M’encanta cuinar!
A casa, quan em volen afalagar després d’un bon àpat, em diuen entre rialles, que sóc “Carmencita, la buena cocinera”. Aquest sobrenom, té origen en un llibre de receptes que, des de temps immemorial, ha estat a la lleixa dels llibres de cuina de la casa familiar.
La mare quan em vaig independitzar, com a ella li havia fet l’àvia, em va regalar un exemplar. Ara que s’ha independitzat el meu fill, per tradició i com que també li agrada cuinar, he fet el mateix. Som una família de “cuinetes”!
Amb aquests antecedents, us podeu imaginar que fer el taller de cuina a l’escola va ser per a mi un gran plaer. El que més m’agradava de tots, era el de la tardor perquè fou el més dolç i festiu; ja que en ell es preparaven algunes de les menges per a la Festa de la Castanyada.
Aquesta era una activitat de cicle: tots els nens i nenes passaven una vegada pel “Taller de cuina de tardor” durant l’Educació Infantil.
Durant unes setmanes del mes d’octubre, en una sessió setmanal i amb infants dels tres nivells (p3, p4 i p5), elaboràvem les dolces roques de xocolata.
Fer activitats internivells, és molt interessant, perquè els nens i nenes més grans ajuden als més petits i tots junts aprenen el respecte als companys i a les companyes, comprenen la funcionalitat del treball en equip, desenvolupen l’autonomia, potencien les habilitats socials i reforcen les relacions afectives entre infants i mestres.
Capacitats:
· Aprendre a ser i actuar de forma cada vegada més autònoma.
· Aprendre a pensar i a comunicar.
· Aprendre a descobrir i tenir iniciativa.
· Aprendre a conviure i habitar el món.
Objectius:
· Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge positiva d'ell mateix i dels altres.
· Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.
· Observar i explorar l'entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
· Comportar-se d'acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la col·laboració amb el grup i cap a la integració social.
· Crear la curiositat per les receptes de cuina i realitzar-les seguint les instruccions.
· Gaudir de les tradicions i de les festes populars.
Desenvolupament de les sessions del taller de cuina de tardor:
La primera sessió sempre serveix per introduir l’activitat i, amb un full A3 i una tira de paper, fer un senzill i original barret de cuiner o cuinera.
Com que hi ha nens i nenes de P3, encara no tenen prou habilitat per retallar, punxen alguna de les línies del barret i els més grans els ajuden a retallar les restants. Després es gira el full perquè no es vegin les línies dibuixades i es grapa la tira per fer l'amplada del barret de cada infant.
A l'Escola Bressol es poden tenir els barrets preparats.
Amb la indumentària, que els transforma en petits xefs, s’aprofita per aprendre la cançó: Sóc un cuiner.
Com a motivació, si a l’aula hi ha PDI o canó digital, es pot gaudir del següent filmet.
La segona sessió, propera a la diada de la Castanyada , preparats amb el barret, es realitzen els dolços que els infants del taller oferiran a les famílies en les diverses paradetes.
Ingredients per a fer les Roques de xocolata:
- 5 taules de xocolata “Fondant” de 200 gr.
- 1 paquet de cereals.
- 15 gr. de mantega (opcional).
- Fruits secs variats: 150 gr. de pinyons, 250 gr. de nous,
250 gr. d’ametlles o 250 gr. d’avellanes triturades.
Estris de cuina:
- Bols de microones on s’hi desfarà la xocolata i s’hi farà la massa.
- Culleres de fusta per remenar i de plàstic per fer les roques.
- Paper vegetal
- Tovallons.
- Safates per servir.
Com heu vist, desfeu la xocolata al microones (jo portava el de la cuina de l'escola a l'aula) i barregeu els cereals que cadascú aixafa en el seu tovalló. Si es vol donar lluentó a la xocolata s’hi pot afegir la mantega.
Amb cura feu petits munts sobre el paper vegetal i deixeu-los refredar.
Quan hi ha infants celíacs, els cereals poden ser de blat de moro o substituir-los per fruits secs.
Si, a més, hi ha infants amb intolerància a la llet o als fruits secs, es tindrà cura que no tastin la barreja. Com que a tothom agrada anar tastant mentre es fa l’activitat, per aquests nens i nenes, es separarà algun dels ingredients que sí puguin menjar.
La festa de la Castanyada, amb el tastet de les roques de xocolata, és una bona cloenda del taller de cuina de tardor.
Si es considera oportú, es pot visitar el Museu de la Xocolata de Barcelona i participar en una de les activitats dels serveis educatius.
Cliqueu la imatge per accedir a l’enllaç del Museu i poder llegir-hi la informació referent a les visites escolars.
![]() |
Museu de la Xocolata de Barcelona. |
Per saber-ne més: